2010-06-26 Ameland

zaterdag 26/zondag 27 juni 2010

In het weekend van 26/27 juni heeft ENIAC twee activiteiten gepland die elkaar direct opvolgen:

  1. De eerste activiteit is een nachtwadlooptocht, in de nacht van zaterdag 26 of zondag 27 juni, naar Ameland bij volle maan. De nacht zit dicht in de buut van de korste nacht en we zijn dan nog op het wasd als de opkomt.
  2. De tweede activiteit, en het eind van de eerste activiteit, begint met een laat (voor onder andere de wadlopers) en loopt door in een (fiets)tocht over Ameland.

De activiteit is gesplitst in twee delen, omdat de tocht nogal pittig is. Daarnaast zal niet iedereen een hele nacht willen doorhalen 😉 Je kan je dus ook opgeven voor alleen het tweede deel. Je moet dan wel met eigen vervoer naar de ontbijtplaats (zie iets lager) komen. (Je kan bijvoorbeeld een dag eerder op Ameland aankomen en vervolgens overnachten in een hotel.)

Wadlooptocht

Zonsopgang Waddenzee

De wadlooptocht begint met het verzamelen om 03:00 op het parkeerterrein voor halers en brengers bij de veerhaven bij Holwerd. Vanuit daar gaat de tocht eerst met de auto naar een parkeergelegenheid bij de dijk, waar ze onder toezicht achterblijven. Vervolgens is het nog 1,5 km wandelen naar het eigenlijke startpunt en op zijn vroegst gaan we rond 03:45 uur het wad op. Dit betekent echter dat we ongeveer een uur in de buitenlucht doorbrengen zonder het wad op te gaan en ons niet echt kunnen warmlopen. Er is weinig beschutting, dus houd daar rekening mee met je kleding.

De tocht over het wad is ongeveer 10 kilometer lang en neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. Aan het eind van de wandeling is er een fraai uitzichtpunt op een hoge duin bij het Oerd. Daarna begint het tweede deel van de tocht naar de ontbijtplaats: een wandeling van 9 kilometer door de duinen en over het strand naar het dorp Buren. Het ontbijt/brunch wordt rond 10:00 uitgeserveerd door familiehotel de Klok.

Als laatste zijn er nog twee belangrijke aandachtspunten:

  • Dit is een fysiek pittige tocht. Je moet jezelf van te voren verzekeren dat je voldoende fysieke en/of geestelijke conditie hebt;
  • Het is niet mogelijk om op laatkomers te wachten. Eb en vloed doen dit ook niet.

Uiteraard worden we begeleid door ervaren gidsen.

Ten slotte, het een en het ander hangt af van het weer. Met name de wadlooptocht is sterk afhankelijk van wat het weer en de weersverwachtingen zijn. Uiterlijk de avond voor de tocht wordt er besloten of er gelopen wordt of niet. Nadere details, waaronder kledingtips, over de tocht kan je terugvinden in dit document.

Fietstocht

Het tweede deel van de dag bestaat uit een fietstocht over het eiland om te kunnen genieten van de natuur. De route is nog niet helemaal uitgestippeld en kan tijdens het ontbijt overlegd worden. Net als bij het wadlopen is het een en ander afhankelijk van het weer.

Tocht terug

De tocht terug naar het vaste land gaat met het veer. Om in de haven te komen wordt de fiets genomen, welke in de haven achtergelaten kunnen worden. Het veer vertrekt om 12:30 en vanaf 14:30 elk uur naar Holwerd, wat dus ruimte biedt om eerder of later van Ameland te vertrekken. De exacte vertrektijden zijn te vinden op de website van de veerdienst. De overtocht duurt ongeveer een drie kwartier.

Gezinsleden

Gezinsleden mogen uiteraard mee. Voor de wadlooptocht dienen ze wel aan de voorwaarden te voldoen en de minimum leeftijd voor de tocht is 14 jaar.

Aanmeldingen

Berend vd Brink (bestuur), Francis Henninger (bestuur), Epco Maat (en partner), Eelco Bredenhoff, Machiel van der Bijl, Wauter Bosma, Erick Erdtsieck

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.