I/O Vivat 28.4 gepubliceerd: De rol van een alumnivereniging

vivat-voorkant-28-4In samenwerking met ENIAC publiceert Inter-Actief vier maal per jaar het populair-wetenschappelijk magazine I/O Vivat. Vandaag is editie 28.4 bij alle leden van zowel Inter-Actief als ENIAC bezorgd. Heb je de Vivat niet ontvangen en ben je wel alumnus? Controleer dan of je adresgegevens correct in de alumniportal staan, of geef je actuele adres door aan onze secretaris.

Column ENIAC bestuur I/O Vivat 28.4

De rol van een alumnivereniging

Onlangs kregen we als ENIAC bestuur vanuit het alumnibureau van de Universiteit Twente de vraag om samen met Inter-Actief het alumnibeleid voor INF/BIT/TEL op te stellen. Hierbij kregen we ook een aantal handvaten geboden om na te denken over onze doelgroep, maar ook over de rol van de studievereniging en welke activiteiten je hierbij wil ontplooien. De vraag van het alumnibureau was de trigger om weer eens terug te blikken naar wat we op dit moment als ENIAC allemaal doen. Daarnaast willen we in deze column vast vooruitkijken naar de mogelijkheden van een alumnivereniging, maar zijn we vooral benieuwd naar de input van de alumnus zelf.

Het doel van ENIAC is in het verleden als volgt opgesteld; “Het doel van de vereniging is het onderhouden van contacten tussen alumni onderling en met de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) aan de Universiteit Twente”. De afgelopen jaren is dit doel voornamelijk ingevuld door het organiseren van informele activiteiten voor leden en de scriptieprijs voor net afgestudeerden. Daarnaast ontvangen leden van ENIAC al jaren de I/O Vivat met hierin de ENIAC column. Als bestuur hebben we de afgelopen 2 jaar de invulling van ons doel uitgebreid met het afstudeerdersevent voor bachelor alumni en is er dit jaar voor het eerst het ENIAC Scholarship uitgereikt voor masterstudenten met een buitenlandambitie. Hiermee willen we als bestuur studenten alvast bewust maken van ENIAC en ze op deze manier binden aan de alumnivereniging. Ook willen we dit jaar op het inhoudelijke vlak leden bij elkaar brengen door middel van een training of lezing.

Met deze activiteiten denken wij als bestuur een aardige invulling te geven aan het doel van ENIAC. Om in de toekomst invulling aan dit doel te geven zullen we echter wel rekening moeten houden met ontwikkelingen in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is de impact van internationalisering op de rol van de alumnivereniging. Op dit moment zien we al dat een aantal leden in het buitenland wonen en werken. Deze groep zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Om deze groep in de toekomst aan te blijven spreken zal er dus gezocht moeten worden naar een alternatief voor activiteiten in Nederland. Een ander voorbeeld is de impact van social media op de rol van de alumnivereniging. Het onderhouden van contacten tussen alumni onderling zal meer en meer via social media gaan lopen. Zo bevat LinkedIn op dit moment vergelijkbare informatie als het ENIAC jaarboek.

We kunnen natuurlijk nog meer voorbeelden bedenken van de veranderingen rol van de studievereniging. Waar we echter veel meer aan hebben is om te weten welke rol onze alumni graag zien van ENIAC. Daarom zullen we met het uitbrengen van deze I/O Vivat een discussie starten op LinkedIn om jullie visie op de alumnivereniging te horen. Graag zien we hier jouw input ook terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.