I/O Vivat 28.3 gepubliceerd: Je leven op zijn kop

vivat-voorkant-28-3In samenwerking met ENIAC publiceert Inter-Actief vier maal per jaar het populair-wetenschappelijk magazine I/O Vivat. Vandaag is editie 28.3 bij alle leden van zowel Inter-Actief als ENIAC bezorgd. Heb je de Vivat niet ontvangen en ben je wel alumnus? Controleer dan of je adresgegevens correct in de alumniportal staan, of geef je actuele adres door aan onze secretaris.

Column ENIAC bestuur I/O Vivat 28.3

Je leven op zijn kop.

Ik hoor vaak dat op kamers gaan een van de grootste veranderingen is die je in je leven kan mee maken. Ik ben het er niet mee eens. Het werkende leven is echt een veel ingrijpendere verandering. Hierbij een kijkje wat er allemaal bij komt kijken. Om goed te relateren aan de veranderingen die er dan allemaal zijn is het misschien goed om even het studeren en het op kamers gaan er bij te pakken.

Op het moment dat je op kamers gaat nemen je ouders altijd emotioneel afscheid van je. In de meeste gevallen wordt je ook nog eens overstelpt met alle nutteloze zaken  waar je moeder al jaren op zit te sparen.  Als je in een studentenhuis gaat wonen zijn de meeste van deze dingen er al. Weinig van medehuisgenoten die zitten te wachten op de schattige konijnen bekertjes die je moeder in 1998 apart had gelegd om voor de uitzet van haar kleine engel.

Je moet veel dingen opeens zelf doen. Koken voor je huis, terwijl je net het pakje saus bolognese saus kunt klaar maken. Je eigen was draaien, nooit had je een idee dat zoiets zo veel tijd zou kosten. Toch vallen deze veranderingen reuze mee. Je huisgenoten zijn er tenslotte om je te helpen. Ze helpen je graag met het koken van een lekker maaltijd. Het niveau van het bolognese pakje ontstijg je snel.

Het einde van je studententijd gaat een stuk minder soepel. Opeens moet je veel belangrijke keuzes gaan maken. De allereerste keuze die je moet maken is wanneer je studententijd is afgelopen. Ga je voor de master die makkelijk in twee jaar afrondt, doe je nog dat ene bestuursjaar bij die super gezellig vereniging waar je onwijs thuis voelt?

Heb je gekozen wanneer het einde is dan mag daarna gaan kiezen waar je naar toe wilt. Wil je in het oosten blijven wonen? Naar de grote stad? Of toch het dorp van je ouders? Een belangrijke keuze want het bepaald voor een groot gedeelte naar welke bedrijven je opzoek kunt gaan.  Dankzij alle lunchlezingen bij Inter-Actief die je natuurlijk allemaal hebt bezocht heb je tenminste hier een goed beeld van! Een softwarehuis, de consultancy, een bank, een socialmedia startup of misschien toch wel bij de (semi-)overheid.  Allemaal zijn ze verschillend, bieden best wel andere voorwaarden maar ook werken er gewoon hele andere mensen. Wennen aan je 9 tot 5 baan of is het een 8 tot 8 baan geworden? Zo veel keuzes, maar ook zo veel kansen. Als afgestudeerde informaticus of BIT’er heb je echt geen probleem met een baan vinden. Zelfs niet  in deze tijden van crisis.

Dankzij de historische gegevens van onze ENIAC-leden hebben we wel een voorspelling wat er met jou gaat gebeuren. Je gaat verhuizen naar een grote stad in Midden-Nederland. Van het noord en zuid Nederland blijf je in elk geval weg. Je wordt consultant of anders software engineer en je verdiend bakken met geld. Je hebt tenslotte wel een technische opleiding gedaan!

In de titel staat overigens bewust studententijd en niet studietijd. Die laatste moet ik nog afsluiten.