Alumni gezocht voor gesprek met eerstejaars studenten (AVI-1)

Sinds een aantal jaar wordt het vak AVI-1 aangeboden voor alle eerstejaars studenten Informatica. Onderdeel van dit vak is een ontmoeting met alumni, om studenten alvast kennis te laten maken met het beroepsveld. Voor de sessie op maandag 21 januari 2013 is Hans Romkema nog op zoek naar drie alumni die een korte presentatie willen geven over hun beroep. Wil je hierbij helpen, neem dan contact op met Hans Romkema of het bestuur van ENIAC.

Bekijk voor een sfeerimpressie van een vorige editie de foto’s AVI1 Alumnibijeenkomst.

Beschrijving alumnibijeenkomst in AVI1

AVI1 is een vak voor eerstejaars in de bachelor Technische Informatica. De studenten maken in dit vak kennis met zowel onderzoekers als met informatici in de praktijk. Onderdeel van AVI1 is een bijeenkomst op de campus waarin eerstejaars enkele alumni ontmoeten. Ze luisteren naar hun verhaal, ze worden gestimuleerd veel vragen te stellen en ze geven in eigen presentaties hun indrukken weer.

Om dit te realiseren gaan de studenten aan het begin van de bijeenkomst aan de slag met een aantal opdrachten (die moeten leiden tot een set vragen aan de alumni). Vervolgens luisteren ze in groepen van ca 16 studenten naar korte presentaties van twee alumni.

De informatici vertellen over hun werk, hun loopbaan en geven een terugblik op hun opleiding. Zij maken de eerstejaars aan de hand van hun eigen ervaringen duidelijk welke kennis en vaardigheden uit de informaticaopleiding in welke situaties van belang zijn. Ze geven een indruk van de academische en persoonlijke vorming die het bedrijfsleven van informatici verwacht en gaan in op relevante vaardigheden. De verhalen worden waar mogelijk geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.

Tenslotte geven de eerstejaars in korte presentaties hun indruk weer. De alumni kunnen hier nog op reageren.

De alumni worden verwacht tussen 13:30 en 14:00 uur. Voor hen duurt de bijeenkomst tot ca 16:30 uur. Vervolgens zijn ze welkom bij de afsluitende borrel.  Tussen 15:00 en 15:45 uur is er een pauze voor de alumni. Tijdens de koffie/thee gaan vertegenwoordigers van de opleiding graag even in gesprek met de gasten.

Programma op maandag 21 januari 2013

De studenten zijn verdeeld in groepen van ca 16. De groepen worden geleid door student-assistenten. In iedere groep zijn twee alumni te gast.

13.00 uur studenten bereiden zich voor op de presentaties (informatie verzamelen over functies en bedrijven van de alumni, vragen aan alumni voorbereiden)

14.00 uur presentatie van een eerste alumnus plus vragenronde (15 + 15 minuten)

14.30 uur presentatie van een tweede alumnus plus vragenronde (15 + 15 minuten) [de vragenrondes zijn relatief lang, omdat het doel is bij het verkrijgen van informatie de studenten zelf een actieve rol te geven]

15.00 uur studenten bereiden in tweetallen een korte presentatie voor

15.45 uur presentaties door studenten (in tweetallen geven ze een reactie op wat ze gehoord hebben), de alumni reageren hier weer kort op

16.30 uur afsluitende borrel

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.